Szemünk előtt zajlik az evolúció: Egyre több gyerek születik kevesebb foggal

Egyre több baba születik bölcsességfog nélkül.

A Journal of Anatomy tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint az emberi fajban egy úgynevezett mikorevolúciós folyamat zajlik, amely során az evolúciós változások rövidebb idő alatt mennek végbe, mint az elmúlt 250 évben.

Kisebb fejjel, rövidebb álkapoccsal születünk

A bölcsességfogak a harmadik őrlőfognak számítanak, négy széles és kemény fog a szájüregünk hátsó részén (2 bölcsességfog felül, kettő alul). Gyakran azonban ki sem nőnek teljesen, az íny alatt maradnak teljesen rejtve, ezért szájsebészek műtéti úton távolítják el őket az élet későbbi szakaszában, hogy ne torlódjanak össze az egészséges fogaink, és ne okozzanak kárt bennük.

Az ausztráliai adelaide-i Flinders Egyetem kutatók elemzése szerint az újszülött babák kisebb fejkerülettel és kisebb állkapcsokkal születnek, ami kevesebb helyet hagy a fogaknak.

“Ez idővel várható volt, hiszen megtanultuk a tüzet használni és jobban feldolgozni az élelmiszereket”

– nyilatkozta Dr. Teghan Lucas, a tanulmány társszerzője.

Az igazság az, hogy ma már nem növesztjük elég nagyra az állkapcsunkat ahhoz, hogy minden fogunk (beleértve a bölcsességfogunkat) kényelmesen elférjen. Az ősembernek robosztusabb fejszerkezete, életmódjának megfelelően szélesebb állkapcsa, étele pedig rágósabb volt a miénknél. Több tízezer éve, még a tűz megszelídítése előtti időkben őseink fogaikkal nyers húst téptek, kisebb csontokat ropogtattak, kemény magokat őröltek, amihez roppant erős rágóizmokra volt szükségük. Ezeknek az ételeknek a megrágását a mainál sokkal szélesebb, erősebb állcsontok biztosították. Volt benne hely minden fognak, a harmadik őrlőfognak, azaz a bölcsességfognak is.

Ma azonban teljesen más körülmények között élünk, a kisgyermekek sokáig csak pépes ételt esznek, és a felnőtteknek is megkönnyítik a rágást a modern főzési-sütési eljárások. A Journal of Anatomy folyóiratban közzétett tanulmány szerint az életmódunknak köszönhetően egyre több csecsemő születik bölcsességfogak nélkül – az emberi evolúció pedig egyre inkább felgyorsul, és egyre rövidebb idő alatt történnek észrevehető változások.

“Sokan azt gondolják, hogy az emberek már nem fejlődnek” – mondta Lucas. “De a kutatásaink azt bizonyítják, hogy még mindig tart az evolúció – és gyorsabb, mint az elmúlt 250 év során bármikor.”

Forrás: The Mind Unleashed