Egy 10 éves kisfiú absztrakt festményeivel ejti ámulatba a világot

A mindössze 10 éves Andres Valencia már sok mindent elért, amiről a pályakezdő művészek csak álmodnak.

A kisfiú absztrakt festményeivel ejti ámulatba a világot: volt már egyéni kiállítása egy New York-i galériában, és összesen márt több mint 100.000 dollárt kapott a festményeiért. Andres képeit olyan A-listás sztárok szeretik és vásárolják, mint Diane Keaton, Channing Tatum és Sofia Vergara.

Csak néhány embernek adatik meg, hogy már gyermekkorában megmutatkozik a rendkívüli tehetsége, és elképesztő sikereket ér el egy bizonyos területen. Ezen ritka emberek közé tartozik a most 10 éves Andres Valencia, aki absztrakt festményeivel hihetetlen sikereket tudhat maga mögött.

Andres Valenciának fiatal kora ellenére volt már bemutatója az Art Miamiban, egy egyéni kiállítása a New York-i Chase Contemporary galériában, és összesen több mint 100.000 dollár (40 millió forint) értékben adta el a festényeit. Andres olyan hollywoodi sztárokat tudhat a rajongói között, mint Diane Keaton, Channing Tatum, Sofia Vergara és Brooke Shields, akik lelkesen vásárolják az ifjú művész festményeit.

Mivel Andres szülei – Elsa és Lupe Valencia – maguk is művészettel foglalkoznak, ezért hamar felismerték, hogy fiuk tehetséges festő; az édesapa, Lupe Valencia maga is gyűjt festményeket. A kisfiú tehetségének kibontakozásában valószínűleg nagy szerepet játszhatott, hogy a házuk tele van modern és kortárs művészek alkotásaival, így a kis Andres elismert kortárs alkotók művei közt nőtt fel  születésétől fogva. A kisfiú elmesélte, hogy a házukban található festmények közül néhányat hosszasan tanulmányozott, és lemásolta őket magának – ami egyébként bevett gyakorlat, amikor az ember művészetet tanul. A kisfiú elkezdett videókat is nézni a festészetről, végül pedig nekilátott a festésnek – saját maga kísérletezett.

“Amikor Andres 4 vagy 5 éves volt, a feleségem és én néztük, ahogy fest és vázlatokat készít, és nagyon meglepődtünk, hogy miket rajzol” – mesélte Andres édesapja, Lupe. “Egyrészt úgy van vele az ember, hogy biztosan azért tetszik annyira, mert a saját gyereke, és bármit készít, tetszenie kell, de ahogy telt az idő, a képei egyre kifinomultabbá és kifejezőbbé váltak. Andres olyan 6-7 éves lehetett, amikor Bernie Chase – Andres jelenlegi menedzsere – átjött hozzánk, és úgy döntött, hogy ő fogja képviselni őt. Objektív szemlélőként, szakértőként azt mondta nekünk, hogy Andres elismert művész lesz.”

Andres lendülete és tehetsége talán az Invasion of Ukraine című művében mutatkozik meg a leginkább. (A festmény ITT látható.)  A kis művész nem sokkal azután festette, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát. A kisfiút nagyon megérintette a háború kitörése, ekkor úgy döntött, hogy egy festményen keresztül fejezi ki az érzéseit. A művet Picasso ikonikus háborúellenes festménye, a Guernica (1937) ihlette. A Guernicához hasonlóan Andres Invasion of Ukraine című műve is tele van szimbolikával, amelynek egy része egy ukrán zászló feletti szemet tartalmaz. A festménynek ez a része kifejezi azt, amit a világ nagy része érez azzal kapcsolatban, hogy Oroszország megpróbál megszállni egy önálló, demokratikus országot.

Az 5 éves kora óta alkotó Andres festményein erősen érződik George Condo, Picasso és a kubizmus hatása: a képein élénk színeket, töredezett arckompozíciókat kombinálva nagyméretű, drámai, vibráló figuratív festményeket hoz létre, amelyek összetett narratívákat közvetítenek.

A 10 éves fiú rendkívül termékeny: naponta fest otthoni műtermében, ahol emellett művészettörténetet tanul, videókat néz a festészetről, és szobrászkodik, és érdeklődést mutat a legkülönfélébb művészek iránt, mint Gerhard Richter, Vincent van Gogh, Amedeo Modigliani, Francis Bacon és Michelangelo. De Raphael Mazzucco, Salvador Dalí és más művészek is hatással vannak rá, akiket apja körülbelül nyolc évvel ezelőtt kezdett gyűjteni.

Andres Valencia elárulta azt is, hogy mielőtt nagyobb vásznakat kezdene el festeni, kis vázlatokkal kezd hozzá egy-egy új képéhez. Egyszerre több képén is dolgozik, a legtöbb festménye körülbelül 4 nap alatt készül el, néha álmából felébredve is odaáll a vászon elé, ha elkapja az ihlet. Olykor csendben fest, de legtöbbször zenét hallgat, többek között a Beatlest, a Sugarhill Ganget, a Run DMC-t,  Beastie Boyst. Témái között szerepelnek eltúlzott emberi figurák és bohócok, amelyeket filmek és rajzfilmek ihletnek, “de főként olyan ötletek, amelyek csak úgy, maguktól jönnek” – állítja magáról a kis csodagyermek.

Forrás: My Modern Met  |  Andres Valencia InstagramForbes.com